Фаянс, Теракот, Гранитогрес

 

Поставяне на фаянс, теракот, мрамор, гранит, керамични облицовки.

 

Подготовка на основата –преди полагането на избраните вече от вас настилка или облицовки важен процес е подготвянето на основата. Това определя разхода на материали и дълготрайността на покритието. Полагането на керамичните покрития трябва да се извършва винаги върху добре изсъхнали стегнати и обезпрашени основи.

Чистотата на основата е от изключителна важност, така че тя трябва да бъде обезпрашена да няма варови разтвори и мазни петна, които влошават сцеплението .

Друг фактор, който спомага за дълготрайния живот на настилката – това е здравината на основата. Тя не трябва да бъде куха или ронлива при такива основи е добре да се окрепи същата, да не се получават вибрации които да влошат настилката. Равността на основата спомага за по-лесно и бързо сцепление, както и нисък разход на материали.

Фугата между плочките –фугата играе важна роля при разширението и стеснението, образувано от температурните разлики, което при липса на същата плочките се разлепват. Затова при тяхното полагане е добре да се спази това технологично разстояние посредством после запълнено с фугираща смес.